ایستگاه بین المللی فضایی چیست و چرا بازنشسته می شود؟
ایستگاه فضایی بینالمللی ISS، یک پروژه چند ملیتی است. بزرگترین سازهای است که بشر توانسته آن را بسازد و به فضا پرتاب کند. بنابراین نمیتوان گفت که ایستگاه فضایی متعلق به یک کشور واحد است، بلکه کشورهای بسیاری در ساخت این ایستگاه توانستهاند همکاری قابل توجهی داشته باشند. این ایستگاه در مدار نزدیک زمین قرار دارد و ممکن است در بعضی از کشورها دیده شود. ایستگاه بینالمللی فضایی در آسمان ایران نیز دیده شده است. با توجه به نور زیاد این ایستگاه فضایی با چشم غیر مسلح نیز در آسمان ایران مشاهده شده است. مدت زمانی که این ایستگاه در آسمان ایران دیده شده است در حدود ۶ دقیقه بوده است.
ایستگاه بینالمللی فضایی چیست؟
ایستگاه بینالمللی فضایی چیست؟ ایستگاه فضایی بینالمللی یک فضاپیمای بزرگ است. یک خانه بزرگ است که فضانوردان در آن زندگی میکنند و به عنوان یک آزمایشگاه علمی مورد استفاده قرار میگیرد. مداری که ایستگاه فضایی در آن قرار دارد حدود ۲۵۰ مایل بالاتر از سطح زمین است و ایستگاه با سرعت ۱۷۵۰۰ مایل در ساعت به دور زمین میچرخد.
با این میزان از سرعت تقریباً میتوان گفت هر ۹۰ دقیقه، یک بار ایستگاه به دور کره زمین میچرخد. مهمترین هدف استفاده از ایستگاه بینالمللی فضایی، بررسی زندگی در فضا است، مشاهدات به دست آمده از طریق این ایستگاه کمک میکنند تا فضا بیشتر کشف شود.
تاریخچه ایستگاه بینالمللی فضایی
در سال ۱۹۹۸ اولین قطعه از ایستگاه فضایی بینالمللی توسط یک موشک روسی به فضا پرتاب شد. در طی سالها بعد نیز قطعات بیشتری به این ایستگاه اضافه شد و در نهایت در سال ۲۰۱۱ آخرین قطعات به این ایستگاه اضافه و ساخت آن به پایان رسید. در سال ۲۰۰۰ اولین خدمه وارد ایستگاه شدند، بنابراین میتوان گفت از سال ۲۰۰۰ تا به امروز این ایستگاه میزبان افراد بوده است.
بخشهای اصلیایستگاه بینالمللی فضایی
International Space Station بخشهای زیادی دارد. در ابتدا ماژولهایی که ایستگاه را تشکیل دادند، فضایی را برای زندگی خدمه فراهم کردند، سپس ماژولهای دیگری که به طرفین ایستگاه فضایی متصل شدند، انرژی را از خورشید برای تأمین نیروی الکترونیکی دریافت کردند. بازوهای رباتیک در خارج از ایستگاه فضایی نصب شدند که امکان پیادهروی فضانوردان را در بیرون از ایستگاه فراهم کرده است. اما آنچه ساختار فیزیکی ایستگاه را بسیار جذاب و چشمگیر کرده است، یک گنبد چند پنجرهای با نمای ۳۶۰ درجه از سطح زمین است.
چه سازمانهایی درایستگاه بینالمللی فضایی مشارکت دارند؟
اروپا با مشارکت ایالات متحده، کانادا، ژاپن و روسیه در بزرگترین پروژه بینالمللی تمام دورانها یعنی ساخت ایستگاه فضایی بینالمللی سهیم است. این ایستگاه با ۴۲۰ تن وزن و ابعادی در حدود ۹۱۶ متر مکعب فضای کافی برای ۶ خدمه را فراهم کرده است. در این ایستگاه آزمایشگاههای علمی پیشرفته و بسیار تخصصی برای انجام آزمایشهای علمی وجود دارد. در قسمت طراحی تجهیزات ایستگاه فضایی بینالمللی، مهندسین و دانشمندان اروپایی بسیاری مشارکت دارند. به طوری که میتوان گفت حدود یک سوم عناصر این ایستگاه در اروپا طراحی و ساخته شده است.
اقامت در ایستگاه فضایی بینالمللی
در سال ۲۰۰۰ دو فضانورد روسی به همراه یک فضانورد آمریکایی به ایستگاه بینالمللی فضایی وارد شدند. سفر آنها به ایستگاه دو روز طول کشید و در نهایت پس از دو روز چراغهای ایستگاه بینالمللی فضایی را روشن و نام خود را به عنوان اولین خدمه ایستگاه فضایی بینالمللی در تاریخ ثبت کردند. تا به امروز از ۲۰ کشور جهان بیش از ۲۰۰ نفر به این ایستگاه راه پیدا کردند. اقامت در این ایستگاه فضایی تحت نظارت کامل است و مواردی همچون فشار هوا، میزان اکسیژن و آب توسط سامانه یک سامانه کنترل میشوند. فضاپیماهای مختلفی از جمله سایوز، پروگرس، فضاپیمای دراگن، فضاپیمای سیگنوس، فضاپیمای ترابری خودکار، فضاپیمای ترابری اچ۲، اسپیس ایکس دراگن ۲ وظیفه دارند تا سرنشینان و خدمات لازم را به این ایستگاه فضایی منتقل کنند.
آیا ایستگاه بینالمللی فضایی بازنشسته میشود؟
آیا ایستگاه بینالمللی فضایی بازنشسته میشود؟ بله، ایستگاه بینالمللی فضایی به پایان عمر خود نزدیک میشود. ایستگاه فضایی بینالمللی که از سال ۲۰۰۰ به طور مستمر در اختیار انسانها برای انجام آزمایشات علمی بوده است، اینک به پایان عمر خود میرسد. ناسا و بسیاری از شرکتهای بینالمللی برای بهرهبرداری، نگهداری و ارتقاء ایستگاه بینالمللی با یکدیگر همکاری کردهاند اما با توجه به اینکه طول عمر فنی ایستگاه در حال پایان یافتن است، باید برای پایان دادن فعالیت ایستگاه فضایی بینالمللی ISS برنامهریزی دقیق انجام شود. ناسا متعهد شده است که تا سال ۲۰۳۰ همچنان ایستگاه فضایی بینالمللی قابلیت استفاده را دارد و میتوان به طور ایمن فعالیتهای آزمایشگاهی را در این ایستگاه انجام داد.
اسپیس ایکس و بازنشستگی ایستگاه بین المللی فضایی
برای پایان دادن به فعالیت ایستگاه بینالمللی فضایی، ناسا تصمیم گرفته است تا ایستگاه از مدار خارج شود. برای بازنشسته کردن این ایستگاه، ناسا در نظر دارد از یک فضاپیما استفاده کند تا به طور ایمن ایستگاه بینالمللی فضایی در آسمان در محدوده دور افتاده ای در اقیانوس آرام جنوبی یا اقیانوس هند سقوط کند.
در میان فضاپیماهایی که امکان بازگرداندن ایستگاه فضایی را میتوانند انجام دهند، فضاپیمای اسپیس ایکس توانست برنده مزایده شود. شرکت فضایی ایلان ماسک متعهد شده است تا بتواند یک فضاپیما را توسعه دهد تا بتواند ایستگاه فضایی بینالمللی ISS را در سال ۲۰۳۰ از مدار خارج کند. با ورود به لینک سایت فضایی اسپیس ایکس میتوانید با فعالیتهای این شرکت بیشتر آشنا شوید.
زنده از ایستگاه بین المللی فضایی، تلویزیون ناسا
تلویزیون ناسا (nasaTV) یک شبکه رسمی برای پخش رویدادهای زنده و سایر محتواها است. این شبکه توانسته اطلاعات خوبی را در اختیار کاربران خود قرار دهد. از طریق تلویزیون ناسا میتوانید بسیاری از رویدادها از جمله پرتابها، راهپیمایی فضایی، ماموریتها، گزارشهای خبری و ویدیوهایی که از فضا ارسال میشوند را مشاهده کنید. برنامههای شبکه تلویزیونی ناسا را میتوانید در دو کیفیت ۴k و HD از طریق ماهواره هاتبرد دریافت کنید.
همچنین میتوانید برنامههای جذاب این شبکه از جمله برنامه های International Space Station را به صورت اینترنتی از لینک سایت فضایی ناسا مشاهده کنید. زنده از ایستگاه فضایی بینالملل /www.nasa.gov/nasatv دیدن کنید. مشاهده ایستگاه بینالمللی فضایی زنده برای بسیاری از علاقمندان به فضا، جذاب و هیجانانگیز خواهد بود.
مجموعه سی سایروس مرجع تخصصی پروژههای فنی، اختراعات و ایده های خلاقانه
مجموعه سی سایروس (Ccyrus.com) مرجع تخصصی پروژههای فنی و مهندسی، اختراعات و ایدههای خلاقانه و جدید، آماده همکاری با تمام مهندسان، ماشین سازان، تولیدکنندگان وسایل، ابزار و ماشین آلات صنعتی و فنی، صاحبان صنایع بزرگ و کوچک، سرمایه گذاران، استادکاران فنی (جوش و تراش و فرز و...)، تکنسینهای فنی، دانشجویان مهندسی و همه علاقهمندان به این حیطهها است. آنها میتوانند برای ایده پردازی، طراحی، ساخت و توسعه پروژههای فنی و مهندسی، علمی و تحقیقاتی با مجموعه سی سایروس همکاری کنند.
همه علاقهمندان به ایدهها و طرحهای جدید میتوانند ایدههای پیشنهادی خود را به برای ایده پردازی، طراحی و ساخت به مجموعه سی سایروس ارائه کنند.
کلمات کلیدی: ایستگاه بینالمللی فضایی- ایستگاه فضایی بین المللی- ایستگاه فضایی بینالمللی Iss- ایستگاه بینالمللی فضایی چیست؟ International Space Station- آیاایستگاه بینالمللی فضایی بازنشسته میشود؟ -ایستگاه بینالمللی فضایی زنده -ایستگاه بینالمللی فضایی در آسمان ایران-ایستگاه بینالمللی فضایی در آسمان- لینک سایت فضایی ناسا - لینک سایت فضایی اسپیس ایکس- زنده ازایستگاه فضایی بینالملل nasa.gov/nasatv/